+359 887672686
info@kursoviraboti.bg
Вие сте в: Начало > Продукти > КазусиBicycles Online – пример за успешна е-търговияЦена: 50.00 лв.
Реф№: 389

100 % индивидуален казус
Обем: 4-5 стр.
Срок: 5-7 дни

Първоначално фирмата започва дейността си, като отдава под наем велосипеди. Също така организира малки обиколки с велосипед в Manly (курорт край Сидни, Австралия). Онлайн продажбата на велосипеди започва по-късно. Джонатан и Джеймс, собственици на фирмата, имат голям опит и предимство на пазара на велосипеди. Разбират, че  фрагментацията и неефективността в тяхната работа се дължат на многото нива в дистрибуторската верига.

През 2011 г. те стартират онлайн бизнес чрез сайта на Bicycles Online и започват да продават велосипеди онлайн. Когато бизнесът се разраства, тяхната работа става много. Причината е в проблемите, възникващи от платформата за електронна търговия, която използват. Разрасналият се бизнес изисква разширяване на дейността във  втори склад.

Появява се необходимост от ново решение за електронна търговия, което да позволява точно и ефективно управление на складовете и изпълняване на поръчките в няколко склада, намиращи се на различни места. Решението трябва да позволява централизирано управление на поръчките по различни канали за продажба, които включват сайта, чрез eBay, чрез сайтове за сравнение при пазаруване и чрез други специфични е-пазари. Друг проблем, който Джонатан и Джеймс установяват при използване на тяхната платформа за електронна търговия, е че интеграцията с доставчиците на пратки и с Australia Post изисква много ръчна работа. Тогава двамата откриват платформата Neto.

В Neto всички интеграции, които са необходими, са вградени в системата, а освен това има възможност да се изгради специфична интеграция и с други пазари, ако е необходимо. Положително влияние върху бизнеса на Джонатан и Джеймс оказват вградената в Neto функция за етикетиране на пратката.  Времето, необходимо за изпълняване на поръчки намалява наполовина. Значително намаляват разходите за такси за превоз на товари, като може да се избира най-рентабилен вариант.

Чрез задълбочено проучване на пазара Джонатан и Джеймс откриват, че има само няколко  производители на велосипеди с присъствие на австралийския пазар. Те установяват връзка с един от най-големите производители на велосипеди в световен мащаб Polygon и придобиват права за дистрибуция на тяхната марка. Така елиминират  посредниците, а клиентите плащат по-малко при покупка. „Ние предлагаме едни от най-добрите велосипеди на пазара", казва Джонатан.

Въпроси:

 

1. Защо е необходимо да се променя бизнес стратегията на фирмата на Джонатан и Джеймс и да преминат към онлайн бизнес? Моля посочете поне 3 причини и се обосновете.

2. Кои са мотивите за въвеждане на нова платформа за е-търговия? Моля посочете поне 3 мотива и се обосновете.

3. Е-търговията, която предлага новата платформа  Neto представлява "омни канал" (Omni-Channel) за пазаруване.

А. Обяснете какво разбирате под това понятие.

Б. Какви предимства носи търговията по много канали (омни-канална) за фирмата от казуса?

В. Посочете какви канали за пазаруване предпочита българският клиент при онлайн търговията.

4. Дискутирайте различните канали за дистрибуция на Bicycles Online (чрез eBay, чрез сайтове за сравнение при пазаруване и чрез други специфични е-пазари) какви предимства и недостатъци имат.

5.  Какви са проблемите при продажба на физически стоки онлайн и конкретно за велосипеди? Как могат тези проблеми да се намалят и избягнат? Моля дайте поне 3 идеи.

6. Според вас съществува ли проблем с физическата доставка на стоките до клиенти? Какво е значението на доставната верига при е-бизнеса? Как трябва да се комуникира с доставчиците при е-бизнес?

7. Моля посетете сайта на Bicycles Online (https://www.bicyclesonline.com.au/).

А. Избройте поне 3 подхода в страницата, които биха привлекли клиента.

Б. Кой елемент от началната страница би ви привлякъл най-много, за да осъществите покупка? Обяснете защо.

8. Дискутирайте и направете сравнение на представянето на бизнеса на Bicycles Online на сайта (https://www.bicyclesonline.com.au/) и във Фейсбук (https://www.facebook.com/Bicycles.Online.Australia/about/):

А) кое представяне според вас има повече предимства (избройте ги) и защо?

Б) кое представяне може да служи за по-добър маркетинг? Моля посочете конкретни функции.

9. Анализирайте значението на социалните медии за бизнеса на Bicycles Online.

А) моля посетете страниците на Bicycles Online в поне 2 други социални медии, където фирмата участва. Коментирайте. Направете сравнение. Дайте препоръки.

https://twitter.com/bicycles_online

https://www.instagram.com/bicyclesonline.com.au/

https://www.youtube.com/channel/UCS_Nj0NB-JhVBO0TUJarraQ

 

Б) предложете други социални медии, в които Wyldsson да участва с цел популяризиране на бизнеса си.

10. Използвайки публикации в специализирани издания моля опишете накратко въвеждане на е-бизнес в конкретна фирма в областта на производството. Дайте ваши коментари и лично мнение.

Многоканална търговия или омни-канална  търговия е използване на различни канали за търговия към клиента, като се прави изследване преди покупката. Тези канали включват физически магазини, онлайн магазини, мобилни магазини, телефонни продажби и други методи за сключване на сделки с клиенти. Сключването на сделки включва браузване, закупуване, връщане, както и обслужване преди и след продажбата.

Омни-каналната търговия е използването на всички физически канали (офлайн) и цифрови канали (онлайн), което предлага безпроблемно, иновативно и унифицирано пазаруване. Omni идва от латинското "Omnis", което означава "всеки / всички", а канали се отнася до метода, по който потребителите взаимодействат с компанията.

 

Изисквания:

1. Казусите се изработват от 1 студент самостоятелно.  Казусът трябва да е с обем 4-8 стр. В казуса може да използвате схеми, таблици, статистически данни, анализи – цитирани и свои.

2. Задължително е цитиране на ползвани източници. Цитират се също сайтове, от които е ползвана информация.

Помощни материали

За подготовка на казуса студентите могат да ползват материали от курса, информация от Интернет и от медиите.

Някои източници:

 

https://www.facebook.com/Bicycles.Online.Australia/about/

https://twitter.com/bicycles_online

https://www.instagram.com/bicyclesonline.com.au/

https://www.neto.com.au/

https://www.neto.com.au/bicycles-online-case-study

https://www.bicyclesonline.com.au/

http://www.polygonbikes.com/ww

www.cio.bg

 
МЕНЮ

Начало
За нас
Контакти
УСЛУГИ

Поръчай
Преводи
Справка
ПОЛЕЗНО

Въпроси и Отговори
Отзиви
Работа като автор
КОНТАКТИ

Тел.: +359 088 7672686
E-mail: info@kursoviraboti.bg© 2022, Kursoviraboti.bg. Курсови работи.бг. Политика за защита на личните данни / Условия за ползване
Внимание: Всички материали са за лично ползване и в помощ на заинтересованите лица. Kursoviraboti.bg не носи отговорност при опит за плагиатство.