+359 887672686
info@kursoviraboti.bg
Вие сте в: Начало > Продукти > Курсови работиДокументарен акредитив /MBAM214 Валутно-финансови условия на сделката/Цена: 100.00 лв.
Реф№: 165

100% индивидуална разработка
Срок: 7-10 дни
Обем: 10-12 стр.

Обща характеристика на акредитива - участници (права и задължения), връзка с търговския договор. Видове акредитиви и използването им за финансиране на износителя и на вносителя. Критерии за редовност на документите.

Примерен текст:

Има два вида на акредитиви: отменяеми и неотменяеми. Отменим акредитив може да бъде оттеглен без съгласието на износителя, което означава, че той може да бъде отменен или променен до момента, до който са представени документите. Отменяем акредитив дава на износителя слаба защита. Поради това се използва рядко. Неотменяемият акредитив не може да бъде отменен или променен без съгласието на всички страни, включително износителя. Освен ако не е предвидено друго, всички акредитиви са неотменими.

Друго разграничение, което се прави между акредитивите е в зависимост от условия на плащане. Ако плащането трябва да бъде направено при предоставянето на документите, той се определя като „на виждане”. Алтернативно, ако плащането трябва да се извърши в бъдещо определено време независимо от представянето на документи (например до 60 дни след тяхното предоставяне), това се определя като разсрочен акредитив.

Обратни акредитиви (Back-to-back L/C)

Когато един акредитив се използва, за да се осигури издаването на друг акредитив, се посочва, че страните се занимават с „обратен акредитив”. Подобна сделка често се изисква от страна-посредник, като брокер, за да се осигури уреждане на плащането на доставчика, от който са закупени стоките.

При този акредитив, посредникът ще получи и ще бъде на акредитив от своя клиент, който се е съгласил да закупи стоки. Този акредитив се нарича Основен. Впоследствие, посредникът трябва издаде акредитив, Вторичен, на доставчика, за по-малка сума от тази, която е получена. В този момент, посредникът ще се свърже с банката, предлагаща Основния акредитив като обезпечение за издаване на Вторичен.

Приемането на Основен акредитив като обезпечение за Вторичен е изключително рисковано начинание за банката на посредника. Могат да възникнат обстоятелства, които са попречат на посредника да спази сроковете и условията в първичния напр. несъстоятелност. Следователно, банката на посредника няма да може да се направи плащане по основния акредит приет като като обезпечение. Доставчикът, който получи вторичен акредитив, обаче, няма да бъдат ограничен да изтегли сумата съгласно акредитива и банката на посредника е длъжна да завери плащане макар и да не може да събере средствата от основния акредитив. Поради присъщия риск на обратната акредитивна сделка, банките вероятно няма да участва в такава сделка. Като алтернатива, банката на посредника може да препоръча използването трансферуем акредитив.
МЕНЮ

Начало
За нас
Контакти
УСЛУГИ

Поръчай
Преводи
Справка
ПОЛЕЗНО

Въпроси и Отговори
Отзиви
Работа като автор
КОНТАКТИ

Тел.: +359 088 7672686
E-mail: info@kursoviraboti.bg© 2024, Kursoviraboti.bg. Курсови работи.бг. Политика за защита на личните данни / Условия за ползване
Внимание: Всички материали са за лично ползване и в помощ на заинтересованите лица. Kursoviraboti.bg не носи отговорност при опит за плагиатство.