+359 887672686
info@kursoviraboti.bg
Вие сте в: Начало > Продукти > Курсови работиКУРСОВА РАБОТА ПО ИКОНОМИЧЕСКИ ТЕОРИИ ЗА УНСС.Цена: 125.00 лв.
Реф№: 174

100% индивидуална курсова работа
Срок: 10-14 дни
Обем: 11-13 стр.

1.       Коментари върху текстовете на изучаваните икономисти от основните теоретични школи в икономическата наука, върху следните текстове от Учебното помагало*:

·         Текст №3 Как разделението на труда увеличава производството?

·         Текст №14 Защо Англия трябва да произвежда сукно, а Португалия – вино?

·         Текст №26 Как повече пари може да намаляват общественото благосъстояние?

·         Текст №29 Наистина ли неравенството създава големи възможности?

Всеки коментар се представя текущо като печатен текст в обем от две до три страници 30 реда (по 60 знака) 

2.       Самостоятелна писмена разработка в две части:

·         Темата  „Какво  става с Икономическото неравенство“ . Обем около 6 страници (30 реда по 60 знака) печатен текст.

ІІ. Какво  става с Икономическото неравенство

Днес сме изградили  глобална икономика, на която са присъщи систематични проблеми. Неравенството е един от тях. Информацията как се разпределят богатството и доходите е ценна, но е  непълна. Само фетишист се вълнува от парите заради самите пари. Реалният въпрос е дали неравенството пречи на хората да живеят толкова добре, колкото би трябвало да могат да живеят.

Икономическото неравенство е различие на доходите в икономически условия. Проблемът за разпределение на доходите е част от предмета на теорията за пазарното стопанство. Всеки трябва да получава доход в зависимост от резултата на приноса му в създаването на обществен продукт. И тъй като хората са различни помежду си, то и получаваните доходи ще бъдат различни, което води до неравенство в икономическите условия, т.е. до икономическо неравенство. Икономическото неравенство вреди на обществата. Икономическото неравенство унищожава демокрацията. Не е възможно да пребиваваме в състояние на дълбоко икономическо неравенство.

Процесът нито е започнал сега, нито ще завърши в скоро време.

Схващането, че неравенството е разделящо и социално подривно, датира от преди Френската революция. Това, което се е променило е, че сега можем да погледнем доказателствата, можем да сравним обществата, повече и по-малко равноправнни общества, и да видим до какво води неравенството.

Адам Смит[1] се е вълнува силно от социалния живот, пораждан от икономиката. Неговият аргумент за пазарите ("комерсиалното общество") е, че те понижават гордостта на богатите и властните и дават уважение към обикновените хора и полезните умения. Растежът на общото богатство би бил нещо лошо, ако дава на робовладелците още по-голяма власт, защото робството и други крайни форми на йерархия са насилие срещу човешката природа.

Джон Ролс[2] разглежда въпроса за спазването на критерия за равенство при социалния избор и според него съществува неравенство на основните икономически свободи и възможности.

Тъй като споделянето и разпределянето на капитала при запазване на контрола на частната собственост е дихотомия и повечето автори след Ролс го отхвърлят като обяснение на теорията за демокрацията с частна собственост, по-скоро може да се говори за предразпределение  на богатството (преди данъчно облагане) и разпределение след облагане, което се използва при социалната  държава.

Тъй като Ролс не признава много от икономическите свободи за основни (като собствеността върху средствата за производство, използването на наемен труд и свободната икономическа инициатива), то и теорията му за демокрацията с частна собственост изглежда недоразвита  в съпоставка с днешните икономически теории.

Aъвременните автори, които говорят за политика на предразпределението имат доста по-рационални и осъществими идеи от тези на Ролс, като повишаване на макроикономическата стабилност със средствата на държавното управление, публични инвестиции в образованието и промяна в работническите обединения за по-добра защита на интересите на работниците.

Пред нас стои въпросът как съвременната икономика разделя уважението. Нужно е да се обоснове дали неравенството ни увеличава социалната дистанция между служителите и шефовете, прави  богатите по-арогантни и уверени в собственото си превъзходство,  създава тревожни, несигурни служители, които се боят да не бъдат уволнени, и не могат да напуснат, защото се притесняват за здравните и социалните си осигуровки и са лишени от спестявания. Липсата на взаимно уважение и неравенството в себеуважението са провали на икономиката, както и на демократичната култура.[1] Адам Смит (1723 – 1790) - е шотландски социален философ и един от основоположниците на политическата икономия.

[2] Джон Бордли Ролс (1921 – 2002) е американски философ и водеща фигура в етиката и политическата философия, смятан е от мнозина за един от най-важните политически философи на 20 век като представител на либерализма и аналитичната философия.

·        Коментар: „Ефектът от икономическото неравенство в съвременна България.“ Обем около 2 страници (30 реда по 60 знака) печатен текст.

Помощни материали по темата „Икономическото неравенство“

·         Текст № 25 от „Учебното помагало“

·         Текст №29 от „Учебното помагало“

·         http://iztok-zapad.eu/uploads/materials/Pages_from_tzenata-01.pdf

·         http://glasove.com/komentari/35652-kapitalyt-v-xxi-vek--kym-nasledstvena-oligarhiq-ili-kym-danychna-revoliuciq-i-chast

·         http://glasove.com/komentari/36200-kapitalyt-v-xxi-vek--kym-globalna-ofshoriq-za-oligarhiqta-ili-kym-integrirani-nacionalni-ikonomiki-za-mnozinstvoto-ii-chast

·         http://economix.bg/kapitalat-neravenstvoto-revolyutsiyata-na-piketi

·         http://piketty.pse.ens.fr/files/capital21c/en/Piketty2014FiguresTablesLinks.pdf (приложение на английски език)МЕНЮ

Начало
За нас
Контакти
УСЛУГИ

Поръчай
Преводи
Справка
ПОЛЕЗНО

Въпроси и Отговори
Отзиви
Работа като автор
КОНТАКТИ

Тел.: +359 088 7672686
E-mail: info@kursoviraboti.bg© 2024, Kursoviraboti.bg. Курсови работи.бг. Политика за защита на личните данни / Условия за ползване
Внимание: Всички материали са за лично ползване и в помощ на заинтересованите лица. Kursoviraboti.bg не носи отговорност при опит за плагиатство.